Elementy kompaktowe w zabudowie ciągów wydawczych
Elementy kompaktowe to zmodyfikowane wersje podstawowych elementów wykorzystywanych w ciągach wydawczych. Zasadniczo są to produkty łatwe w montażu i zintegrowane z zabudową – w blacie wystarczy wykonać otwory montażowe i nie ma konieczności wykonywania nadstawek. Elementy kompaktowe do ciągów wydawniczych pozwolą zaprojektować i zbudować funkcjonalną strefę wydawania posiłków, a do tego są bardzo stylowe i łatwe w utrzymaniu czystości.
Jak powinien wyglądać ciąg wydawczy?
Ciągi wydawcze stosuje się głównie w lokalach sprzedających jedzenie na wagę, gdzie gotowe potrawy czekają w specjalnych misach. Do serwowania posiłków wykorzystywane są urządzenia chłodnicze i grzewcze, w zależności od typu potrawy. Poszczególne wanny na jedzenie można dowolnie ze sobą zestawiać, ale na początku zwykle znajduje się stoisko z talerzami i sztućcami, następnie ciepłe potrawy w bemarach, a potem dodatki do potraw na stanowiskach chłodzących, czyli sosy i sałatki. Na samym końcu ulokowana jest zawsze kasa. Ciągi wydawcze mogą tworzyć różne kształty, w zależności od ilości miejsca w lokalu. Posiłki może nabierać klient – wówczas projektowane są bufety samoobsługowe i witryny z uchylnymi klapkami. Jeśli posiłki podaje obsługa, to od strony klienta znajduje się przeszklona witryna pozwalająca na wyeksponowanie potraw.
Co zaliczamy do elementów kompaktowych ciągów wydawczych?
Elementy ciągów wydawczych to szeroka kategoria. Producent mebli gastronomicznych KOMAT w swoim asortymencie posiada między innymi:
Stanowiska kasowe
Stanowiska chłodnicze
Stanowiska z płytą grzewczą
Stanowiska z witryną
Poszczególne elementy można dowolnie ze sobą łączyć, w zależności od preferencji. Można zatem stworzyć zindywidualizowany układ technologiczny, idealnie dostosowany do potrzeb lokalu gastronomicznego i jego specyfiki. Elementy kompaktowe dają wiele możliwości projektowych i aranżacyjnych – sprawdzają się zarówno małych lokalach gastronomicznych, jak i obszernych salach restauracyjnych. Oprócz elementów do zabudowy dostępne są różnego rodzaju elementy pomocnicze, nadstawki i akcesoria, takie jak dystrybutory talerzy czy też prowadnice tac. Dzięki nowoczesnym technologiom posiłki w ciągach wydawczych zachowują świeżość.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana