Silikon a regulacje prawne - najnowsze informacje
Z regulacjami prawnymi i rozporządzeniami unijnymi dotyczącymi wyrobów z silikonu powinni interesować się przede wszystkim producenci żywności, importerzy i dystrybutorzy produktów i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także pracownicy laboratoriów i zakładów wytwarzających takie wyroby. Wymogi prawne i najwyższe standardy jakości obowiązują przede wszystkim producentów kierujących swoje wyroby do sektora gastronomicznego: silikon, który ma mieć kontakt z żywnością, nie ma prawa mieć żadnych szkodliwych właściwości.
Wyroby silikonowe dla przemysłu spożywczego
W przemyśle spożywczym bezwzględnie wymagane jest stosowanie obojętnych fizjologicznie elastomerów – należy do nich silikon, który nie ma szkodliwego wpływu na organizm człowieka.
Silikon należy do elastomerów, które nie wywołują żadnych negatywnych reakcji, dlatego mogą być dopuszczone do kontaktu z żywnością i wodą pitną. – tłumaczy nasz ekspert, przedstawiciel handlowy firmy Larkis, produkującej m.in. wyroby silikonowe dla gastronomii i farmacji – Silikon nie jest toksyczny, jest pozbawiony plastyfikatorów. Dzięki temu spełnia najwyższe normy jakościowe, wymagane zarówno w Polsce, jak i za granicą.
Co ważne, wyroby silikonowe dla przemysłu spożywczego są bardzo praktyczne dzięki temu, że łatwo je czyścić i mogą być wielokrotnie poddawane dezynfekcji, bez szkody dla właściwości tworzywa: silikon jest bowiem odporny na chemiczne środki czystości.
Odporność silikonu a warunki pracy
Dlaczego jeszcze tak ważna jest odporność silikonu w gastronomii i to, że musi spełniać wyśrubowane wymagania? W tym sektorze w wielu miejscach panują ekstremalne temperatury. Maszyny pracujące nawet w 300°C w gorącym obszarze można uszczelniać niemal wyłącznie profilami silikonowymi. Podobnie jest z zamrażarkami, w których panuje temperatura wynosząca nawet -100°C. Do wytworzenia takich uszczelnień niezbędne są mieszanki silikonowe, które sprostają wyzwaniom sektora gastronomicznego. Wysokotemperaturowe uszczelki do drzwi piekarników i pieców, wężyki w ekspresach do kawy, uszczelnienia parowarów: to tylko niektóre spośród wielu elementów wytwarzanych na bazie takich mieszanek.
Wyroby silikonowe dla gastronomii muszą spełnić odpowiednie wymogi, by uzyskać atesty spełniające wymagania norm jakościowych i materiałowych dotyczących kontaktu z żywnością i wodą pitną, takie jak:
- FDA,
- BfR,
- PZH,
oraz wymagania prawne (np. rozporządzenie 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej).
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana